ארץ זבת מון שיין, וויסקי, ג'ין וליקר עשבים
הצטרפנו לאירוע של לקוחות אליאסי במזקקת מילק אנד האני; בפטריארך הרבה זמן שלא ביצענו טעימת אלכוהול, לכן החלטנו ללכת על טעימה של וויסקי בחוזק חבית של 56%...
אם נתחיל מהסוף ומהידיעה החשובה ביותר מהסיבוב הזה במילק אנד האני, אז אנחנו שמחים לבשר שהוויסקי הישראלי הראשון יצא לשוק בסוף השנה הזו בסביבות חודש נובמבר, בינתיים יש למזקקה הזו הרבה מה להציע לחובבי האלכוהול.
אנחנו חונים ליד מה שיהיה אצטדיון בלומפילד, מתים מהחום ההביל שבחוץ ואז נכנסים לחדר ממוזג ונעים עם שולחנות מסודרים בצורת "ח", כשלידם בר עם המארחת החייכנית שלנו גל, שישר מוזגת לנו כוס של ג'ין תוצרת המזקקה עם טוניק על קרח. אחד הדרינקים היותר קרירים שניתן לחשוב עליהם אצלך ביד ליד מגשי נשנושים שמתאימים לריפוד הקיבה לקראת המשך טעימות הדרינקים שמיוצרים במילק אנד האני.
איך שאנחנו מקבלים ליד כוס של ג'ין בכניסה למזקקת וויסקי, אנחנו מבקשים לשאול לגבי ההשלכות של ערבוב דרינקים שונים בקיבה אחת. אחרי הכל, שתיינים מנוסים יודעים שהמתכון המוצלח ביותר על מנת לקום בבוקר בצורה טובה יחסית אחרי ערב שתיה, היא לא לערבב משקאות שונים באותו הערב. גל מסבירה לנו, שהבסיס לכל הדרינקים שנשתה הערב הוא אותו בסיס – התזקיק הבסיסי המבוסס על 100% לתת שעורה, מאותו תזקיק בשילוב עם חביות העץ מייצרים את הוויסקי.
הלוגו של מילק אנד האני נוגח כמו שור ועוקץ כמו דבורה, משקף את העצמה והחוצפה של פתיחת מזקקת וויסקי בארץ הקודש. אחרי הכל, על פי המינוחים המקצועיים מדובר בוויסקי של "עולם חדש" באזור חם ושונה בתכלית מארצות הוויסקי של "העולם הישן" – אירלנד, סקוטלנד (עדיין יש ויכוח מאיזו ארץ הגיע המקור) וארה"ב. הרעיון לייצר וויסקי מחוץ למדינות הישנות התחיל ביפן. לאחריו החלו לזקק גם בעשרות מדינות אחרות ביניהן גם בהודו וטאיוון, מטאיוון עלה לאחרונה שמה של מזקקת קוואלאן, שיצרה מספר דרינקים שניצחו בתחרויות וויסקים של מותגי על בתחום הוויסקי כמו מק'אלן ואחרים.
הסיפור של קוואלאן מתחבר למילק אנד האני במישור מרכזי – ד"ר ג'ים סוואן עליו השלום שימש כיועץ מקצועי של מספר מזקקות בעולם אך היה זה שייעץ גם בהקמת משבלת קוואלאן, המזקקה הראשונה בטאיוון שהיא מדינה בעלת מאפייני אקלים דומים לישראל ובנוסף, היה גם היועץ להקמתה של מזקקת מילק אנד האני, כאמור, למילק אנד האני פוטנציאל עצום להיות מזקקה מעניינת מאוד, גם מעבר לקוריוז של מזקקה ארץ ישראלית.
אליאסי: יש בשוק ביקוש ער לתזקיקים מקומיים
המארח חיים אליאסי, מנהל סניף יהודה הלוי בתל אביב של רשת אליאסי, ישב על הבר עם חיוך של "אחד שמבין", הוא יודע לאן הוא הביא את קבוצת הלקוחות שלו שהתארחו לטעימה מיוחדת של ג'ין וויסקי. במזקקה הזו לא יוצאים ללא מנה הגונה של אלכוהול משובח, חלקו (פרטים בהמשך) ישר מהחבית. אליאסי מספר לנו על הביקוש הקיים לתזקיקים מקומיים בכלל ולמוצרים של מילק אנד האני בפרט. "לקוחות ישראלים וגם תיירים מחפשים במובהק מוצרי אלכוהול מקומיים. מילק אנד האני היא חידוש מרענן בנוף, שמייצרת תזקיקים ברמה גבוהה בדמות הג'ין מצוין שלהם, ליקר העשבים, המהדורה הראשונה והמוגבלת של הסינגל מאלט, שזכינו למכור שני בקבוקים שלה והסינגל שלהם, שהוא מהמשקאות המעניינים יותר לשים על המדף בבית, ולו בשל הדיון לאפשרות וההיתכנות לייצור מוצלח של וויסקי ארץ ישראלי.
במזקקה סיפרו לנו שהוויסקי הישראלי הראשון יצא לשוק בסוף השנה הזו בסביבות חודש נובמבר – הוויסקי הישראלי הראשון כבר יצא ב- 2017- מהדורה של 391 בקבוקים שכבר נגמרה ורובה נמכרה לאספנים. מהדורה מסחרית של הוויסקי תושק כאמור בסוף השנה.
כ-16 אורחים היו בסדנה, רובן נשים, בין המשקאות שטעמנו היו – ג'ין מתובל בעשבים ארץ ישראלים, ליקר עשבים לציון 70 שנה לישראל – תמהיל מעט פסיכדלי של מספר עצום של תבלינים ישראלים שמייצרים משקה מורכב שייתכן ויכול לשבת טוב בקוקטיילים מסוימים אבל קשוח לשתייה "נקי".
טעמנו בנוסף מון שיין ראשוני (לא רע בכלל) תזקיק הוויסקי לפני שהוא נכנס לחבית ונהיה וויסקי, ג'ין מחבית יין (בסדר) וכמובן טעימות וויסקי ישירות מחבית. בכדי להגיע לחביות צריך להיכנס למתחם הזיקוק לסיור, שם רואים דודי זיקוק מרשימים המשמשים להכנת התזקיק, כשמתקרבים אליהם החום הופך למציק עוד יותר ולפני שהלכנו לעגוב את החביות, גל המדריכה הציגה לנו עוד דוד זיקוק ג'ין שנראה כמו יצא מממרתפי האינקוויזיציה של וולטר ווייט או מדען מטורף עתיק אחר שאוהב כלי נחושת.
בחדר החביות זכינו לטעימות מ-3 חביות שונות – חבית בורבון רגילה, חבית יין שטופלה במכוון על מנת לגרום לוויסקי להתבגר מהר יותר בהתאם לאקלים הארץ הישראלי וחבית בת 26 שנה של מותג העל של הוויסקי המעושנים – לה פרויג. עכשיו בואו שניה נתמקד כאן במוצר האחרון שטעמנו. כותב שורות אלה הציע למדריכה שלנו הצעה שאפשר לסרב לה – "לרכוש את החבית המעושנת לאלתר כמו שהיא, הבקבוקים עליי בהמשך, או שנשתה הכל ישר מהחבית… מדובר כאן במוצר שמביא את העישון והקאבול בצורה מעודנת ומתוחכמת. מדובר באחד הדרינקים שבאמת העיפו לנו את הסכך באותו ערב – וויסקי במרקם חלק עם המון אופי מהמוצר הקודם והטוב ששהה בחבית. הוויסקי בטעימה ישר מהחבית יוצא להפתעתנו לכוסות הטעימה בחוזק חבית, כלומר, גל האלכוהול שעולה ישר לאף מוציא מאיזון והדרינק ללא תוספת מים הוא דרינק קשוח במובן הטוב הרע והמכוער של המילה. חלק גדול מהמשתתפים לא מצליח לסיים את מה שיש להם בכוסות הטעימה, גל המדריכה מזמינה אותנו לשפוך את הוויסקי שנשאר על החביות עצמן, חוויה משחררת ומאוד מוזרה למישהו ששמע בבית שאף פעם לא שופכים אלכוהול.
במילק אנד האני מכינים לנו לעתיד וויסקים שונים בהתאם לאזורי יישון שונים. החברה פיזרה חביות ליישון באזורים שונים בארץ חוץ מבמזקקה בתל אביב, כך שצפוי לנו בעתיד וויסקי שיושן בים המלח – המקום הנמוך בעולם וויסקי שיושן באקלים שונה מהאקלים התל אביבי למתן גיוון מתבקש למהדורות השונות שיצאו בעתיד.
החוויה במילק אנד האני היא חוויה מעשירה ולא רק בשל כמות האלכוהול האיכותי שיוצא ללגום שם במפגש כזה. מפעל מורכב כמו זה, באיכויות בינלאומיות גבוהות הוא עדות לכך שהשמיים הם הגבול וחוץ מהייטק, ניתן בישראל ליצור מוצרי אלכוהול איכותיים ומורכבים מאוד, בזכות השקעה, עבודה קשה ותשוקה של אנשי המזקקה למה שהם עושים.
- הכותב היה אורח של "אליאסי" המשווקים משקאות אלכוהוליים
www.eliasi.co.il